0

از ردیابی و رهگیری کالا چه می‌دانید؟ (قسمت دوم- انواع کدهای رهگیری)

در قسمت قبل در مورد استاندارد GS1 و چگونگی عملکرد آن در ردیابی صحبت کردیم که چگونه به شکل یک بارکد بر روی محصول قرار می­گیرند. در این قسمت به نحوه عملکرد هر کدام می­ پردازیم.

 

انواع کدهای رهگیری GS1 عبارتند از:

کد GTIN :هر کالایی که نیازمند ردیابی روبه ­جلو (به سمت گیرنده) یا روبه ­عقب (به سمت ارائه کننده) باشد باید به شکل یکتا شناسایی شود. با توجه به اهداف رهگیری، ممکن است کد GTIN به تنهایی پاسخگوی نیاز ما نباشد و ما برای کسب اطلاعات بیشتر نیاز به شماره سریال و شماره دسته/انباشته داشته باشیم.

استاندارد متناظر GS1 برای شناسایی یک نوع محصول مثلا کفش مشکی سایز 40 شرکت چرمینه،    GTIN است.

این کد تمامی کفش­های همنوع و همرنگ را شامل می­شود. برای شناسایی در سطح دسته/انباشته استاندارد متناطر GS1 عبارت است از کد GTIN + شماره دسته (شامل یک دسته از محصول مورد نظر است) و برای شناسایی محصول به صورت منفرد از کد GTIN + شماره سریال SGTIN استفاده می­شود.

کد GLN: یکی از کدهای شناسایی GS1 است که برای مشخص کردن مکان­ های فیزیکی یا موجودیت­های قانونی استفاده می ­شود که توسط GS1 به شرکت­ های عضو داده شده و برای هر شرکت کدی یکتا است.

کدهای GIAI و GRAI: هر محصولی که نیاز به ردیابی روبه ­جلو و روبه­ عقب داشته باشد باید به شکل سراسری و یکتا شناسایی شود که استاندارد آن در GS1 شماره GIAI است و اگر محصول قابل بازگشت باشد شماره GRAI است.

روش­های شناسایی

رهگیری: ردیابی محصول در طول مسیر زنجیره ­تامین و ثبت هر اطلاعتی در مورد آن.

ردیابی پیشرو: روابط “رفت” میان اشیاء را دنبال می­ کند. در این نوع روابط مشخص می­شود که یک قلم کالا در کدام انباشته از محصولات نهایی مصرف شده است.

ردیابی پسرو: توانایی شناسایی اصالت، خصوصیات و یا محل یک محصول در زنجیره ­تامین است.

ردیابی داخلی: برای اجرایی شدن ردیابی داخلی یاید حداقل یکی از فاکتورهای زیر وجود داشته باشد:

-جابجایی و حرکت

– تبدیل

– انبار و ذخیره ­سازی

– تخریب و انهدام

ردیابی خارجی: برای حصول این عمل نیاز است تا محصول در زنجیره از بخشی به بخش دیگر جابجا شود.

-کارکردها و منافع حاصل از به ­کارگیری سیستم ردیابی

-دسترسی به موقعیت فعلی محصول

-داشتن فهرستی از انباشته­ ها و تامین­ کنندگان مواد اولیه

-امکان فراخوان محصولات

-ارائه شناسنامه محصولات

-ارائه گزارش در رابطه با تاریخچه تولید

-ویژگی ­های فرآیندهای تولید و توزیع

نتیجه­ گیری

در حال حاضر به دلیل فرآیندهای پیچیده­ای که در زنجیره ­تامین وجود دارد و و نیاز مشتریان به دسترسی به اطلاعات محصولات خریداری شده و همچنین نیاز به شناسایی مراجع عرضه­ کننده محصول در سطح زنجیره ­تامین امری مهم و حیاتی است. ایجاد شفافیت در زنجیره­تامین، امکان شناسایی اقلام تقلبی و بی­ کیفیت را فراهم می ­آورد. محقق شدن چنین بستری جهت تشخیص و ردیابی محصولات برای مشتریان و صاحبان کسب ­وکار، نیازمند مدلی جامع و فراگیر است که بتواند تمام این اطلاعات را ساماندهی و در اختیار مردم مطالبه­ گر این مهم قرار دهید. GS1 با استاندارد خود این رویا را به واقعیت تبدیل کرده و بستری فراهم نموده تا همه سازمان ­ها اعم از تولیدکنندگان، خریداران و سازمان­ های دولتی بتوانند رهگیری محصولات تولیدی و مصرفی خود را انجام دهند.

.

سایر لینک های مفید در رابطه با ردیابی را مشاهده کنید:

تضمین سلامت در زنجیره تأمین مواد غذایی به وسیله ردیابی

استانداردهای ردیابی در صنعت بهداشت و درمان

نقش ردیابی در بهبود سلامت مواد غذایی

ردیابی و بارکد

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دوازده − 10 =