تسهیل اجرای طرح آزمایشی زنجیره تأمین سازمان APEC توسط سازمان GS1

در هر تراکنش بین‌المللی کالا، همانطوریکه کالاها در امتداد زنجیره‌های تأمین حرکت می‌کنند طیف وسیعی از اطلاعات می‌­بایست بین طرفین مختلف رد و بدل شود.

سازمان همکاری‌های اقتصادی آسیا-پاسفیک (APEC) یک گروه اقتصادی از کشورهای حاشیه اقیانوس آرام هستند که به منظور بهبود مناسبات اقتصادی و سیاسی با یکدیگر دیدار می‌نمایند. این گروه دارای کمیته‌های اجرائی در زمینه دامنه گسترده‌ای از مسائل، از ارتباطات تا شیلات است.

شورایABAC شورای مشاوران تجاری سازمان APEC است که هدف آن ارائه مشاوره به رهبران اقتصادی APEC می­باشد و موضوعات مرتبط با تجارت میان کشورهای عضو APEC و سیاست‌گذاری در زمینه‌های تجاری را مورد بحث و تبادل نظر قرار می­دهند. این شورا گزارش سالانه ای را به رهبران اقتصادی APEC ارائه می دهد که حاوی توصیه هایی برای بهبود فضای کسب و کار و سرمایه گذاری در منطقه آسیا و اقیانوسیه و شرح دیدگاه های تجاری در مورد اولویت های منطقه ای است.

 موافقت‌نامه تسهیل تجارت TFA  

موافقت‌نامه تسهیل تجارت سازمان تجارت جهانی (TFA) با هدف ساده‌سازی و هماهنگ‌سازی رویه‌های گمرکی تدوین شده است. این یک توافقنامه حیاتی برای افزایش تجارت بین‌المللی است. مجلس ایران این موافقت‌نامه را در سال 1398 تصویب کرده است. این موافقت‌نامه بر حوزه‌هایی مانند ساده‌سازی و هماهنگ‌سازی گمرکی تمرکز دارد که تا دهه ۱۹۷۰ به طور جامع به آنها پرداخته نشده بود. این موافقت‌نامه بر اساس کنوانسیون Kyoto بنا شده و در چارچوب آن به سلامت و ایمنی کالاهای وارداتی می‌پردازد.

 مقدمه و نتایج

به منظور اجرای ماموریت رهبران و وزرای تجارت APEC، کمیته تجارت و سرمایه‌گذاری پروژه‌ای را تصویب کرد که کمک‌های فنی عملی را برای مجموعه‌ای از پروژه‌های آزمایشی با استفاده از استانداردهای جهانی داده‌ها در زنجیره‌های تأمین APEC ارائه می‌دهد. پس از یک مناقصه عمومی، سازمانGS1 هنگ کنگ قرارداد رسمی APEC را دریافت کرد که شامل اجرای پروژه‌های آزمایشی بودکه با استفاده از استانداردهای GS1 و پلتفرم‌های اشتراک‌گذاری داده‌های EPCIS سازمان GS1 در زنجیره‌های تأمین بین‌المللی و رویه‌های دولتی فرامرزی، دستاوردهای بهره‌وری را اندازه‌گیری می‌کند.

 نتیجه پروژه‌های آزمایشی به اقتصادهای اعضاء سازمان APEC کمک خواهد کرد تا بررسی کنند که آیا و چگونه استانداردهای جهانی داده‌ها می‌توانند عملکرد زنجیره تأمین آنها را از نظر کاهش زمان، هزینه و عدم قطعیت و همچنین بهبود مدیریت ریسک بهبود بخشند. آنها همچنین به اقتصادهای اعضاء APEC کمک می‌کنند تا تعهدات خود را تحت موافقت­نامه تسهیل تجارت (TFA) سازمان تجارت جهانی اجرا کنند. به عنوان مثال، با ارائه اطلاعات پیشرفته و دقیق می‌توانند به سازمان‌های دولتی کمک کنند تا ارزیابی ریسک را به روی محموله‌های پرخطر متمرکز کنند و ترخیص محموله‌های کم‌خطر را تسریع بخشند.

وضعیت

بهینه‌سازی و تقویت بیشتر عناصر لجستیکی زنجیره‌های تأمین جهانی که شرکت‌ها برای مشارکت در تولید و توزیع در سطح جهانی به آن نیاز دارند، مانند لجستیک تأمین و تولید، حمل و نقل بین‌المللی و توزیع فروش، اهمیت روزافزونی پیدا کرده ­اند.

اقتصادهای اعضاء سازمان APEC در تلاش برای دستیابی به اهداف Bogor برای تجارت و سرمایه‌گذاری آزاد و باز در منطقه آسیا و اقیانوسیه هستند. اهداف Bogor، که توسط اقتصادهای اعضاء سازمان APEC در منطقه آسیا و اقیانوسیه پذیرفته شده است، مروج تجارت و سرمایه‌گذاری آزاد و باز است.

تقویت زنجیره‌های تأمین برای کاهش زمان، هزینه و عدم قطعیت موجود در جابجایی کالاها و خدمات در آسیا و اقیانوسیه برای پیشبرد آزادسازی تجارت و سرمایه‌گذاری و افزایش رشد اقتصادی در منطقه بسیار مهم است. این اهمیت در تحولاتی مانند “ابتکار اتصال زنجیره تأمین و نقاط انسداد زنجیره تأمین” منعکس شده است.

با توجه به اهمیت آنها، گام‌های فعالی باید برای توسعه و تقویت زنجیره‌های تأمین قابل اعتماد، در میان موارد دیگر، با ایجاد ظرفیت برای توسعه پنجره‌های واحد، اپراتورهای اقتصادی مجاز و کاهش موانع برای پیوستن شرکت‌های کوچک و متوسط ​​(SME) به زنجیره‌های ارزش جهانی برداشته شود.

رویکرد

در هر معامله بین‌المللی کالا، طیف وسیعی از اطلاعات باید بین طرف‌های مختلف رد و بدل شود، در عین اینکه کالاها در امتداد زنجیره‌های تأمین حرکت می‌کنند. این موضوع توسط شورای مشاوران تجاری APEC (ABAC) تشخیص داده شده و توصیه شده است که سازمان APEC باید پتانسیل استفاده از استانداردهای جهانی داده‌ها را در زنجیره‌های تأمین APEC، برای اهداف بهره‌وری، امنیت و شفافیت، بررسی کند. استانداردهای جهانی داده‌ها برای اطمینان از ارائه اطلاعات مرتبط در قالبی مشترک که به راحتی توسط همه طرف‌ها قابل فهم و اشتراک‌گذاری باشد، استفاده می‌شود. رهبران و وزرای تجارت APEC، سهم و اعانه استانداردهای جهانی داده‌ها را در ترفیع زنجیره‌های تأمین در منطقه APEC تشخیص داده‌اند.

سالیان پیش، وزرای APEC سهمی را که استانداردهای جهانی داده‌ها می‌توانند در افزایش بهره‌وری زنجیره تأمین داشته باشند، تشخیص دادند و مقامات را تشویق کردند تا بررسی کنند که چه کارهای بیشتری می‌توان برای تسهیل سازگاری متقابل بین چارچوب‌های استانداردهای داده و سازگاری چارچوب‌های اقتصادها با استفاده از GDS انجام دادند. آنها از مقامات خواستند که با توسعه پروژه‌های آزمایشی با مشارکت بخش خصوصی، کار بر روی استانداردهای جهانی داده‌ها را بیشتر پیش ببرند و  رهبران در اعلامیه­‌های خود، اقتصادهای اعضاء سازمان APEC را تشویق کردند تا با همیاری بخش خصوصی فعالیت بیشتر در زمینه GDS و استفاده گسترده‌تر از آنها را با توسعه پروژه‌های آزمایشی ارتقا دهند.

منابع

https://www.gs1.org/insights-events/case-studies/gs1-facilitates-apec-supply-chain-pilot-implementation