زنجیره تامین صادرات مواد غذایی از مالزی به چین
به دلیل فراوانی طبیعی میوه دوریان در مالزی، این کشور یکی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان پیشروی این محصول در جهان است.
میوه دوریان یک میوه در مناطق گرمسیر با پوستی خشک و خاردار و دانههای بزرگ است. دوریان در مناطق گرمسیری سراسر جهان، به ویژه در کشورهای جنوب شرق آسیا مانند تایلند، اندونزی، و مالزی رشد میکند. قسمت گوشتهی این میوه معمولا به رنگ سفید، سبز، طلایی، قرمز و یا زرد است.
از نظر رشد بالقوه، کشورهای هنگ کنگ، چین، ماکائو و تایوان بازارهای کلیدی صادرات میوه دوریان توسط کشور مالزی هستند.
طرح آزمایشی صادرات دوریان نشان داد که قابلیت ردیابی فرامرزی هنگام استفاده از استانداردهای GS1 که توسط شبکه و پلتفرم ردیابی EPCIS متعلق به سازمان GS1 پشتیبانی میشوند، امکانپذیر است. نتایج این طرح آزمایشی، بهبود قابل توجهی را در عملکرد و یکپارچگی کلی زنجیره تامین برجسته نمود. بطور مثال، زمان صرف شده برای ردیابی موقعیت محمولهها در زنجیره تامین به میزان چشمگیر ۹۸ درصد کاهش یافت.
نتایج
اطلاعات مربوط به هر محموله اکنون به صورت بلادرنگ در دسترس است و محصولات تقلبی به راحتی قابل تشخیص هستند.
توانایی ردیابی کالا از مواد خام تا مصرف کننده، یا میدان عملکرد زنجیره تامین از %40 به %100 بهبود یافته است.
زمان صرف شده برای ردیابی محمولهها ۹۸ درصد کاهش یافته و خطاهای ناشی از ورود دستی دادهها حذف شدهاند.
وضعیت
مقامات با چالشهای جدیدی در تسهیل و در عین حال کنترل تجارت رو به افزایش دوریان روبرو شدند. برای محافظت و نظارت مؤثر بر بازار یا در صورت لزوم، جلوگیری از توزیع محصولات، مقامات باید سیستمی را راهاندازی میکردند که تولیدکنندگان، بازرگانان و کاربران نهایی را قادر میساخت تا به طور یکپارچه با دولتها ارتباط برقرار کنند. علاوه بر این، صادرکنندگان به قابلیت ردیابی سرتاسری و دسترسی به اطلاعات کامل در مورد هر محموله دوریان، از جمله مکان و دمای لحظهای آن، نیاز داشتند. و از آنجایی که بازار چین به ویژه در برابر جعل آسیبپذیر است، نیاز به مبارزه و کاهش خطر جعل برای این محصولات ممتاز وجود داشت.
رویکرد
استانداردها و شناسههای GS1 برای شناسایی منحصر به فرد هر قطعه میوه دوریان و همچنین واحدهای لجستیکی و محمولههایی که آنها را از مالزی به چین منتقل میکنند، پیادهسازی شدند. در این میان پلتفرم ردیابی سرتاسری و به اشتراکگذاری Mi-Trace کشور مالزی که بر استانداردهای شبکه EPCIS متمرکز است، دسترسی به اطلاعات برای ردیابی از مزرعه تا مصرفکننده را فراهم نموده است. ذینفعان این پروژه از گروه کشورهای مالزی، هنگ کنگ، چین و چین بزرگ هستند. ذینفعان مالزیایی نیز شامل نمایندگانی از انجمن صادرکنندگان دوریان مالزی، وزارت تجارت و صنعت بینالمللی، وزارت کشاورزی، سازمان GS1 مالزی و فدراسیون تولیدکنندگان مالزی بودند.
منابع
https://www.gs1.org/insights-events/case-studies/securing-durian-export-supply-chain-malaysia-china